OKRA - SKW-Centrum

Okra
St-Katelijne-Waver Centrum
Ga naar de inhoud
Andere informatie > Verslagen
13 februari 2024
Gilles te Binche
Dinsdag 13 februari 2024, één dag voor Valentijn, is de laatste dag van het Carnaval in Binche.
Met 12 okra-leden rijden we met een overvolle trein naar deze carnavalsstad.
In Binche volgen we gewoon de menigte om uit te komen waar de Gilles en andere carnavalsgroepen zullen langskomen.
 
Gilles zijn anonieme folkloristische personages die naar buiten komen tijdens carnaval, meer bepaald op vastenavond, de dag voor Aswoensdag. Men komt ze enkel in het Belgische carnaval tegen, voornamelijk in de regio Centre in Henegouwen, maar ook daarbuiten op enkele plaatsen.
 
De Gilles van Binche zijn het bekendst. Er zijn verschillende verenigingen die elk hun eigen leden hebben, maar sowieso mogen enkel mannelijke inwoners Gille worden. Ook vele kinderen zijn Gille. Een Gille kan men eenvoudig herkennen aan zijn kostuum: een linnen pak met kleurrijke leeuwen en kronen, dat wordt opgevuld met stro, zodat vooraan en op de rug een bult ontstaat. Ze dragen klompen en een witte kraag. De laatste dag van de carnaval dragen ze een masker rond 10 uur in de ochtend (zo is iedereen anoniem) daarna voor de rest van de dag niet meer, en op hun hoofd een witte muts; daarop soms een grote hoed met struisvogelpluimen. Rond hun middel dragen ze de 'apertintaille', een gordel met zes tot negen bellen. Gilles kondigen de lente aan; ze stampen met hun klompen op de aarde om deze vruchtbaar te maken; ze worden begeleid door tamboers die een karakteristieke bezwerende cadans aangeven. Ook de bellen moeten de boze geesten verjagen. Een Gille mag alleen bewegen op muziek. De Gilles dragen een mand met bloedsinaasappels; deze worden in de menigte gegooid.
 
Vermits de Gilles alleen mogen bewegen onder tromgeroffel, is de optocht zeer luidruchtig, trommels en koperblazers zorgen voor het ritme terwijl de Gilles zelf stampend op hun klompen traag verder bewegen. Over een afstand van ongeveer 500 meter doen ze ongeveer 2 uur.
Heel wat sinaasappels vliegen in het rond. Voor een aantal onder ons was het een zeer “vruchtbare” uitstap.
En bij enkelen zijn de appelsienen als confituur in een potje beland.
(enkel de fotograaf, Leo Mertens, ontbreekt op de foto)
Terug naar de inhoud