Page 17 - Okra magazine oktober 2020
P. 17

tomatensoep

          ingrediënten


          2 uien - 2 teentjes knoflook -
          1 courgette - 1 preistronk -
          2 selderstengels -
          1 kg tomaten - boter -
          1 takje tijm - 1 laurierblaadje -
          2 l runderbouillon -
          300 g gemengd gehakt - peper
          en zout
          Werkwijze


          Snipper de uien en knoflook
          fijn.
          Snijd de prei, selder, courgette
          en tomaten in stukken.

          Stoof de gesnipperde ui glazig
          in een klontje boter. Voeg na
          een tweetal minuten de rest van
          de groenten en de knoflook toe
          en roerbak kort.

          Voeg de tijm en laurier toe, blus    OVENSCHOTEL MET GEHAKT EN PREI
          met de bouillon en breng aan
          de kook. Zet het deksel op de        ingrediënten
          pot en laat 1,5 uur pruttelen op
          een zacht vuurtje.  130              3 preistronken (wit) - boter - 1 kg gemengd gehakt - peper en zout

          Rol ondertussen balletjes van        Voor de puree
                                               1 kg aardappelen - melk - boter - nootmuskaat, - peper en zout
          het gehakt.             Koken_met_Annie_BBLZ_Stramien_(19_Sofie)_(naleesproef_07).indd   131  6/08/20   13:00
                                  Koken_met_Annie_BBLZ_Stramien_(19_Sofie)_(naleesproef_07).indd   131
                                                                                                    6/08/20   13:00
                                               Voor de kaassaus
          Verwijder de laurier en tijm en      50 g boter - 50 g bloem - 500 ml melk - 300 g Goudse kaas (geraspt) -
          mix de soep. Voeg de balletjes       nootmuskaat, peper en zout
          toe en laat nog even opkoken.
          De balletjes zijn gaar zodra ze      Werkwijze
          komen bovendrijven. Breng op
          smaak met peper en zout en           Schil de aardappelen, spoel ze en snijd in stukken. Kook zo’n 20 minuten in
          serveer.                             gezouten water.
                                               Verwijder de buitenste bladeren van de prei. Spoel de prei goed en snijd in
                                               ringen. Fruit de preiringen in wat boter en kruid met peper en zout.
                                               Bak ondertussen het gehakt rul in een braadpan met wat boter. Giet de
                                               aardappelen af en pureer. Breng op smaak met melk, boter, peper, zout en
                                               nootmuskaat. Roer tot een smeuïge puree.

                                               Verwarm de grill van de oven voor.
                                               Maak een kaassaus: smelt de boter en strooi er de bloem over. Roer tot
                                               een roux, blus al roerend met de melk en laat indikken. Haal van het vuur,
                                               voeg ¾ van de kaas toe en roer tot een gladde saus. Breng verder op smaak
                                               met nootmuskaat, peper en zout. Doe een laagje aardappelpuree in een
                                               ovenschotel, en vervolgens een laag gehakt. Daarbovenop de gestoofde prei
                                               en als laatste kaassaus. Strooi er de rest van de geraspte kaas over en zet
                                               gedurende 10 minuten onder de grill.


                                                            17
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22